Tüketim Çılgınlığından Korunma Yolları

Alışveriş çılgınlığı nedir, alışveriş çılgınlığını önleme, tüketim çılgınlığından uzak durma

Üretim sistemlerinin gelişimi sayesinde birçok farklı marka aynı ürünün birçok farklı muadilini üretir hale geldi. Durum böyle olunca tüketiciler sürekli olarak bir alışveriş yapma gayreti içine girdiler. Bu duruma bir de alım gücünün üretim oranının artması nedeniyle yükselmesi eklenince bir tüketim çılgınlığı piyasaya çıktı.Alışveriş çılgınlığı nedir, alışveriş çılgınlığını önleme, tüketim çılgınlığından uzak durma

Tüketim çılgınlığını tanımlayacak olursak ihtiyacı olmadığı halde bir şeyleri satın alma durumudur diyebiliriz. İhtiyacı olmadığı halde insan neden peki bir ürünü almak ister. Bunun birçok farklı açıklaması olabilir. Yapılan ürün reklamları, popüler olma çabası, popüler kültüre ayak uydurma gayreti, mutlu olmak için farklı yöntemler deneme vb. gibi birçok farklı nedenin tüketim çılgınlığına yol açtığını söyleyebiliriz. Çoluk çocuk demeksizin hemen hemen herkes bu çılgınlığa yakalanabilir. Peki; tüketim bağımlısı olunmaması için alınabilecek önlemler nelerdir?

İhtiyaçları sıralamak

Neye ihtiyacınız olduğunu saptamalı ve bunları belirli bir sıraya koymalısınız. İhtiyaçlarınızı sıralarken mutlaka en önemli ve acil olanları ilk sıralarda yer alacak şekilde listenizde yerleştirin. Bu listeleme işlemini yaptıktan sonra aylık net gelirinizi ve giderinizi ayrı bir kağıtta vb. hesaplayın. Eğer temel giderlerinizi karşıladıktan sonra elinizde belirli bir bütçe kalıyorsa en fazla ihtiyacınız olan şeyleri satın alabilirsiniz. Satın alma aşamasına geçtiğinizde tüm bütçenizi alışverişe ayırmaz bir kısmını kenarda saklarsanız alışveriş çılgını sayılmazsınız.

Gerçek ihtiyaçları saptamak

İnsanların hangisine sorsanız mutlaka bir şeylere ihtiyacı olduğunu görürsünüz. Kiminin yeni bir telefona kiminin yeni bir arabaya ihtiyacı kimininse yeni bir takım elbiseye ihtiyacı vardır. Halbuki bu ihtiyaçların yarısından fazlası gereksiz harcamadır. Örneğin; gardırobunda zaten 5 çift takım elbisesi varken bir erkeğin  veya bayanın gerek olmadığı halde altıncı takım elbiseyi satın almayı istemesi harcama çılgınlığının habercisidir. Bir başka örnek olarak aracı 2015 model olan bir erkeğin aynı aracın 2017 modeli piyasaya sürülünce hemen elindekini satıp 2017 modelini almayı istemesi kendi aracında bir sorun yokken böyle bir şeyi istemesi tüketim çılgınlığıdır. Bu tür davranışlardan uzak durarak kendinizi dizginleyebilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*