Günlük hayatımızda birilerini bir şeylere ya da kendimizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyoruz. Kendimizi ikna etmek başkalarını ikna etmeye göre daha zordur, ancak bu konudan bu yazımda bahsetmeyeceğim. Bu yazımızın konusu başkalarını ikna etme ve ikna yeteneği ile satış gerçekleştirme üzerine olacak. Hiç kendiniz için veya bir yakınız için herhangi bir şey satın almak üzere mağazaya gittiniz mi? Bu sorunun cevabının “evet” olduğunu ben biliyorum. İşte aslında konumuza başlamış olduk. Birilerini bir şeylere ikna etmeye çalışıyorsanız onlara göre o konuda daha iyi olduğunuzu göstermeniz lazım. Benim az önce size yaptığım gibi cevabını bildiğiniz sorular sorun ki cevap aldığınızda bir sonraki cümlelerinizi aklınızda tasarlamış olun.
Örneğin; cep telefonu almak üzere mağazaya gelmiş olan bir müşteri ile ilgilenmeniz gerektiğini düşünelim. Bu müşteri 5600 liralık bir cihaza bakıyor ama duruşundan kararsız olduğunu anlıyorsunuz. Bu kişiye bu ürünü satabilmek adına öncelikle ürünü tanıtmadan evvel satın alımı yapacak kişiyi tanımalısınız. Şöyle bir diyalog basit ama etkili olacaktır;
+merhaba
-merhaba
+Kendiniz için mi bir başkası için mi ürünü inceliyorsunuz?
-kendim için
+Ürün ile ne yapmayı düşünüyorsunuz, kullanım amacınız nedir, özel bir kullanım amacınız var mı, örneğin; oyun oynamak için mi telefon alacaksınız?
-evet iletişim yanında oyun için de ürünü almak istiyorum.
Bu kurulan diyalog satışa ilk adımınız olacak. Ürünün özelliklerinden önce ürünün bu kişiye kazandırabileceği artıları anlatmaya başlayın. Bu ürünü alırsanız oyunları daha iyi oynayabilirsiniz, fotoğraflarınız daha iyi olur vb. gibi cümleler ile ürün özelliklerinden daha çok kişiye katabileceği artıları anlatın. Satacağınız ürün bir telefon değil de bir kıyafet ise alıcıya kumaşın özelliğinden çok sıcak havalarda terlemeyeceksiniz, kışta üşümeyeceksiniz gibi ürünün artılarını anlatarak satışı başlatın. Sonrasında ürünün özelliklerini kısa ve öz bir şekilde aktarırsınız. Unutmayın ki satışın ilk kuralı alıcıyı ele geçirmekten geçer. Satış aslında bir nevi ilizyondur, mış gibi yapar ve ürününüzü satarsınız.
Leave a Reply