Kardiyovasküler hastalıklardan ölümlerin artacağı ve 2030 yılına kadar 22,2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2012 yılında dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümlerin% 46,2’si (17,5 milyon) kardiyovasküler hastalıklara bağlıydı. Bu ölümlerin 7,4 milyonu kalp krizinden ve 6,7 milyonu da felçten kaynaklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılında tüm kardiyovasküler hastalıklarda meydana gelen neden istatistiklerine göre Türkiye’nin yüzde 39,8’ini oluşturdu. 408 bin 782 ölümün 162 bin 876’sı bu nedenden kaynaklanırken, onu yüzde 19,7 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler (kanser) ve yüzde 11,9 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
2016 yılında, dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin% 40,5’i “iskemik kalp hastalığı” ve% 23,6’sı “serebrovasküler” hastalıklardan kaynaklanmıştır.
Plak oluşumuna bağlı olarak darlık veya tıkanmanın neden olduğu hastalığa kalbi besleyen damarlarda koroner arter hastalığı, beyni besleyen damarlarda serebrovasküler hastalık ve bacaklarımızdaki damarlarda kalp damar hastalıklarına neden olan periferik damar hastalığı denir. hastalık.
Kardiyovasküler hastalık için ana risk faktörleri hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve sigara içmektir. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle obezite, diyabet ve diyabet hızla yayılırken, kalp damar hastalıkları için en önemli risk faktörlerinden biri olan hipertansiyon ülkemizde maalesef her üç yetişkinden birini etkilemekte ve bu rakam 3’te 2’ye yükselmektedir. 65 yaş üstü.
Kalp ve damar sağlığı için yapmanız gerekenler:
1- Sağlıklı beslenelim. Daha çok meyve ve sebze ve daha az kırmızı et yiyelim. Az yağlı süt ve süt ürünleri yiyelim. Haftada 2 porsiyon Omega-3 açısından zengin balık (örn. Somon, sardalya, uskumru) yiyelim.
2- Sigara içmeyelim. Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız, hayatınız o kadar iyi olacaktır.
3- Hadi gidelim. Haftada en az 2,5 saat orta hızda veya 1,5 saat tempolu yürüyüş veya koşu yapmayı deneyelim.
- Şeker hastaları, yani şeker hastaları için iyi kan şekeri seviyelerine sahip olmak ve kontrol altında olmak çok önemlidir. Çünkü yüksek şeker damar sisteminin en büyük düşmanıdır. Bu nedenle bu tür hastalar mutlaka düzenli olarak doktora gitmeli, düzenli ilaç almalı ve diyetlerine çok dikkat etmelidir.
5- Yüksek tansiyonu olan hipertansif hastalarda tansiyonun da kontrol edilmesi gerekir. Düzenli egzersiz, tuz alımını sınırlama ve artan sebze ve meyve alımı, ilaçların yanı sıra kan basıncını düşürmeye yardımcı olan yaşam tarzı ölçüleridir.