Kadınların hormonlarını etkileyen bir rahatsızlık olan polikistik over sendromu adet dönemini düzensiz hale getirmektedir ve aynı zamanda hamile kalmayı da zorlaştırmaktadır. Doktorun polikistik over sendromu teşhisi koyması hormonlarda bozukluk olduğunun ve dengede olmadığının anlamına gelmektedir. En çok etkilenen hormonlar östojenler, progesteronlar ve androjenlerdir. Bu hormonlar ne zaman yumurtlanacağını, ne zaman adet dönemine girileceğini, tüylerinizin ne kadar sürede uzayacağını ve cilt durumunuzu belirlemektedir. Polikistik over sendromu isminden anlaşılacağı gibi çok kistli anlamına gelmektedir. Genel olarak genetik bir rahatsızlıktır ve aile bireylerinden kalıtsal olarak geçmektedir. Eğer ailenizden her hangi birinde özellikle annenizde polikistik over sendromu varsa sizde de görüneceği yüksek ihtimaldir.
Polikistik Over Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Polikistik over sendromunun en belirgin belirtisi adet kanamalarında düzensizlik ya da hiç adet görememedir. Bu hastalığın görünme oranı çok yüksektir. Kadınların yumurtlama günleri düzenli olmadığından hamile kalmaları da güçlenmektedir. Polikistik over sendromu olan kişilerde genel olarak yüzlerinde ve vücutlarında istenmeyen tüyler görünmektedir. Yağlı bir cilde sahip olurlar ve sivilceler sıklıkla gözlemlenmektedir. Polikistik over sendromu olan kadınların neredeyse yarısı oldukça kiloludur. Polikistik over sendromu bunlardan bir ya da birkaçına sahip kişilerde görünmektedir. Doktora gittiğinizde doktorunuz sizlere sorular sorarak ya da muayene ederek polikistik over sendromu teşhisi koyabilmektedir. Yumurta kistlerini kontrol etmek için doktorunuz ultrason çekmek isteyebilir.
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Polikistik over sendromunun tedavi edilmesi sırasında en önemli olay hastanın çocuk isteyip istememesidir. Eğer hasta çocuk istemiyorsa size önerilecek ilaç kesinlikte doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol haplarının herhangi bir faydası olmazsa antiandrojen ilaçlar da kullanılabilmektedir. Eğer aşırı kilolu iseniz kilo vermek hem bu hastalık için hem de hamile kalmak için yararınıza olabilmektedir. Polikistik over sendromu olan kadınlar hamile kalmakta zorluk çekebilirler fakat bu durum çocuklarının olmasına engel değildir. Bu nedenle bu hastalığın üzüntü yaratmasına gerek yoktur. Kişinin düzenli doktor kontrolüne gitmesi ve kendine dikkat etmesi polikistik over sendromundan daha az hasarla kurtulmaya yol açacaktır ve hormonel olarak kişi kendini çok daha iyi hissedecektir.
Leave a Reply