Özellikle hamileliğin sonuna yaklaştıkça, ayakkabılarınızı çıkarıp bir süre öyle durduğunuzda, daha sonra tekrar giyemediğinizi fark edebilirsiniz. Bu problem şişlikle bağlantılıdır.
Ayrıca, dizinizi sıkan naylon çoraplar (veya dar çoraplar) giymenin bacaklarınızda iz bıraktığını fark edebilirsiniz. Sanki çorap hâlâ üzerinizdeymiş gibi görünebilir. Şişlik oluyorsa dar, hareketi sınırlayıcı kıyafetlerden sakının.
Vücudunuz, hamilelik döneminde bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için % 50 oranında daha çok kan ve vücut sıvısı üretir. Bu ekstra sıvılardan bazıları sizin vücut dokularınıza sızar. Büyüyen rahminiz pelvik damarları itmeye başladığında vücudunuzun alt kısmındaki kan akışı kısmen engellenir. Bu, sıvıyı bacaklarınıza ve ayaklarınıza iter ve şişmeye neden olur.
Aynı zamanda oturma şekliniz bu vücut sıvılarının dolaşımını etkiler. Bacak bacak üstüne atmak, ister dizlerinizden ister bileklerden olsun, bacaklarınıza giden kan akışını sınırlar. Dolaşımı iyileştirmek için bacak bacak üstüne atmayın.
Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu, ön kol ve omuzlara kadar genişleyebilecek el ve bilek ağrısı şeklinde tanımlanır. Ağrının nedeni bilekte bulunan medyan sinirdeki sıkışmadır. Belirtiler; uyuşukluk, titreme veya bir ya da her iki elin iç kısmının yarısında yanma hissi şeklindedir. Aynı zamanda, parmaklarda uyuşukluk ve kullanamama hissi olabilir.
Problem, hamilelik döneminde sıvı tutma ve bilekte ve kol bölgesinde şişlik yüzünden ortaya çıkabilir. Kadınların % 25’i hamilelik döneminde hafif belirtiler yaşarlar ama tedaviye ihtiyaç yoktur. Bütün semptomların bir arada olması tedavi gerektirir ama buna nadir rastlanır; bütün hamile kadınların yalnız % 1 ila 2’sinde görülür.
Tedavi belirtilere göre değişir. Karpal tünel sendromu ameliyatla tedavi edilebilir; ancak hamilelik sırasında nadiren uygulanır. Hamile kadınlarda, uyurken veya dinlenirken bileğin düz durmasını sağlamak için çoğunlukla atel kullanılır. Genellikle belirtiler doğumdan sonra ortadan kalkar.
Hamileyken Karpal tüneli sendromunun ortaya çıkması bebeğin doğumundan sonra da bu problem yüzünden acı çekeceğiniz anlamına gelmez. Nadir örneklerde, semptomlar hamilelikten çok uzun süre sonra yinelenebilir. Bu vakalarda ameliyat gerekebilir.
Uyuma Pozisyonları
Düzenli bir şekilde dinlenmenin ve uyurken yan yatmanın öneminden daha önce bahsettik. Artık bunların karşılığını alacağınız bir dönem. Uyurken veya dinlenirken yan yatmıyorsanız, vücudunuzun su tutmaya başladığını fark edebilirsiniz. Yan yatmak hızla kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Doktorunuza Gitmek
Doktorunuzla olan bütün doğum öncesi randevulara gitmek çok önemlidir. Size bu muayenelerde çok fazla şey olmuyormuş gibi gelebilir, özellikle de her şey normalse ve iyi gidiyorsa. Ama doktorunuzun topladığı bilgiler sizin ve bebeğinizin durumu konusunda onun için çok şey ifade eder.
Doktorunuz, bir probleminiz olacağını gösteren belirtileri kontrol eder, örneğin kan basıncındaki değişim, kilodaki değişim veya bebeğin yetersiz gelişimi gibi. Bu problemler erken keşfedilmezse, siz ve bebeğiniz için ciddi sonuçlar doğurabilir.