
Düşüğe neden olan pek çok durum vardır; aynı zamanda etkili olan birkaç etken birden olabilir.Özel bir araştırma yapmadan kesin nedeni bulmak zordur.Yetersizlik duygusu çeken, suçlayacak birisi ya da bir şeyi arayan bir kadın için düşük yapmak çok üzücüdür.Düşük yapmanın anormal bebek doğurmayı engelleyen bir güvenlik önlemi olduğunu düşünmek sizi rahatlatabilir.Düşüğe en fazla fötusun anormal gelişmesi neden olmaktadır.İstatistikler erken dönemde görülen düşüklerin yüzde 50-75’inin embriyonun anormal gelişmesi yüzünden olduğunu ortaya koymaktadır.Kusurlu gelişmeye en sık kromozom anormallikleri, daha sonra annenin geçirdiği viral hastalıklar (kızamıkçık gibi), daha sonra da ilaçlar neden olmaktadır.
Sağlıklı ve güçlüyseniz, bebeğinizin gelişmesi normalse gebeliğinizin bozulması için hiçbir neden yoktur.Kocakarı masallarının tersine korku, duygusal sıkıntılar, kazalar, müshiller, kinin hatta ameliyatlar bile gebe kadınları pek etkilemez.Gebe bir kadında tedavi amacıyla kürtaj (uterusun iç zarının kazınması) yapıldığı ve gebeğilin bozulmadan normal olrak sürdüğü görülmüştür.
Ne var ki, vücutları düşük yapmaya yatkın kadınlarda vardır ve yukarıda sayılan etkenlerden herhangi biri düşük yapmalarına neden olur.
Düşükler ortaya çıktıkları aşamaya göre adlandırılır ve sınıflandırılır.
Düşük yapan çoğu kadının duyguları sarsılır. Gebelik birkaç ay sürmüşse, kimileri küçük bir doğum sonrası bunalıma girer. Düşük yapan çoğu kadın yetersizlik, korku, suçluluk, üzüntü, kimi zaman da kızgınlık gibi duygular içindedir. Üzüntü o kadar büyüktür ki bir daha çocuk doğuramayacaklarına bir daha gebe kalamayacaklarına inanırlar. Eşlerinin yardım ve anlayışına, bir doktorun ve arkadaşlarının gereksinim duyarlar. Düşüğün en iyi tedavisi bir daha denemektir. Gebe kalma ve normal bir bebek doğurma şansınız düşük yapmadan öncekiyle aynıdır.
Düşük yaparsam bir daha çocuk düşürme olasılığı var mıdır?
Düşükler üzerine yapılan istatistikler çok cesaret vericidir. Kabaca, düşük tehdidi olan kadınların dörtte üçü sağlıklı, normal bir çocuk doğurur. Yalnızca dörtte biri, anormal bir embriyo nedeniyle, yüzde beş kadarı başka nedenlerden ötürü düşük yapar.
Leave a Reply