
Boyun denilen kısım, başın bittiği yerden itibaren 7 adet omuriliğe verilen isimdir. Boyun fıtığı da bu 7 omurilik arasında oluşan fıtık türüdür. Boyundaki 7 omurun her biri içerisinde beynin devamı niteliğinde olan omurilik yapısı bulunur. Bu omurilik yapısı da içeride jel kıvamında olan bir sıvı ve dış kısmında da daha sert yapıda olan bir tabakadan oluşur. Boyun fıtığı, dıştaki sert kısmın yırtılarak içerdeki jel yapının buradan dışarıya çıkması sonucu oluşmaktadır.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının bel fıtığından en büyük farklarından birisi de vücudun geneline yayılmış bir ağrı ve hareketlerde kısıtlılık görülmesidir. Oysaki bel fıtığında sadece bacaklara giden omurilikler zedelendiği için şikâyetler de daha çok bacaklarda olur.
Boyun fıtığının en büyük belirtileri kola yayılan ağrı, baş ağrısı, boyun kısmında tutukluk oluşması, hissetmede azalma, dengesizlik, hareket kabiliyetinin azalması, uyuşma, kulakta çınlama, kuvvette azalma ve baş dönmesi şeklinde kendisini gösterir.
Fakat bu belirtilerin arasında en sık görülen belirti ağrıdır. Özellikle de fıtığın oluştuğu omurilikte ağrı oluşur. Genellikle bu ağrılar boyun hareket ettirildiğinde ve aniden oluşur. Ancak sadece boyunda oluşan ağrı boyun fıtığı olduğunu söylemek için yeterli olmaz. Aynı zamanda bu ağrının özellikle kola da vurması gereklidir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Genellikle boyundaki omurların zedelenmesine neden olacak durumlar boyun fıtığına sebebiyet verebilir. Örnek olarak trafik kazaları, aniden alınan manevralar, ani frenler veya çarpmalar, boynun yanlış hareketleri yani yanlış pozisyonda boynu hareket ettirmek, yaşlılığa bağlı olarak kemik ve omurilik yapısındaki değişiklikler, uzun süre bilgisayara veya daktilo kullanmak gibi durumlar boyun fıtığına neden olabilir.
Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun fıtığı tanısı konabilmesi için genellikle röntgen çekilir. Boyun fıtığı olduğu anlaşıldıktan sonra da genellikle ameliyat yapmadan tedavi edilebilir. Çok az hasta ameliyata alınmaktadır.
Genellikle ilk olarak kas gevşeticiler, ağrı kesiciler yardımı ile tedaviye çalışılır. Bunlar ile geçmeyen bir boyun fıtığı mevcutsa bu durumda hasta ameliyata alınır.
Fizik tedavi ile boyun fıtığının iyileştirilmesi ise doktor tavsiyesine bağlıdır. Fizik tedavinin nasıl yapılacağına ve kaç seans süreceğine de yine doktor karar verir. Yine fizik tedavi ile boyun fıtığının geçmesi durumunda hasta iyileşirse ameliyata gerek kalmaz. Ancak boyun fıtığı fizik tedavi ile de geçmezse ameliyat yapılır. Ancak boyun fıtıklarının % 90’ından fazlası ameliyatsız tedavi edilebilir.
Tabi fizik tedavide hastanın tutumu da çok önemlidir. Hasta kendisine verilen egzersizleri günü gününe yapmalıdır. Fizik tedaviden sonra da hasta kendisine çok iyi bakmalıdır.
Boyun Fıtığı Tekrar Eder mi?
Gerek fizik tedavi gerekse ameliyatla tedavi olsun, sonrasında hastanın kendisine dikkat etmemesi ve sırt kaslarını güçlendirmemesi sonucunda bel ve boyun fıtığı tekrar edebilmektedir. Bu tekrar oranı yaklaşık % 15’tir. İyi bir yerde tedavi gören ve kendisine bakan hastalarda bu oran % 2’lere kadar düşmektedir.
Leave a Reply