Bloglar, kendini ifade etmek isteyenler ile internet sektörünü gelir kaynağı olarak görenler arasında bir iletişim noktasıdır. Peki şu anda hangi ara platformlarla karşı karşıyayız?
Öncelikle baştan söyleyelim, geçmişte ücretli hizmetler sunan platformlar da şanslarını kullanıcılar üzerinde denemişler ancak şu anda karşı koyamadılar çünkü biz ücretsiz olanları daha çok seviyoruz. Bugün hayatta kalanlar, tamamen ücretsiz olanlar veya bu ücretsiz hizmetin yanında ücretli özellikler sunanlardır. Bu nedenle aşağıda listelenen platformların ücretsiz olduğunu belirtmeyi gerekli görmedik.
Ayrıca son yıllarda birçok alanda kullanılan front-end blog sistemleri için ücretsiz blog platformlarını kullanmak oldukça mantıklı bir karar olacaktır. Sonuç olarak, bu platformlar, kullanıcılarına alan adı ve barındırma gibi birçok yinelenen maliyetten tasarruf sağlar ve bu yönlerden üstündür. Saymaya başlayalım.
blogcu
Biliyorsunuz, bu ünlü Google hizmetinden bahsetmeme fırsatımız olmadı. Bu yüzden dedik ki: önce alalım. Blogspot, yıllardır ücretsiz olan ve AdSense ve Analytics gibi ek Google hizmetleriyle birlikte kolayca kullanılabilen bir platformdur. Ayrıca, bir arama motorunun kendi hizmetinin SEO avantajı sağladığı her zaman söylenmiştir.
wordpress.com
Sanırım artık WordPress.com ve WordPress.org’un iki farklı varlık olduğunu biliyorsunuz. WordPress.com ücretli servisleri de içeren bir blog platformudur ve bunun en gelişmiş özelliklere sahip alternatiflerden biri olduğunu söylemeliyiz. WordPress’in gücünden yararlanmak ve gerekirse profesyonel özelliklerini kullanmak istiyorsanız bu alternatifi kullanmanızı öneririz.
Tumblr
Tumblr, blog kavramını sosyal medyaya en iyi uygulayan platform olarak öne çıkan bir platform. Bu açıdan doğal olarak kabul ettiği izleyiciye erişim sağladığı için birçok yazarın ilgisini çektiğini söyleyebiliriz. Hem içerik oluşturmak hem de sosyal medyadan trafik almak istiyorsanız Tumblr ile şansınızı deneyebileceğinizi söyleyelim. Nasıl kullanılacağını öğrendikten sonra çok verimli bir platform olduğundan bahsetmiyorum bile.
Wix
Muhtemelen yarışmaya yeni katılanlardan biri olan Wix için bir reklam görmüşsünüzdür. Genç ve rekabetçi yapısıyla birçok özelliği kullanıcılara sunmaktan çekinmeyen Wix’i kullanmaya başlamak için geç değil. Ayrıca Wix bağımsız bir blog platformu olmadığı için farklı işlevlerle farklı sonuçlar alabileceğiniz URL’ler oluşturabilirsiniz.
Google Siteleri
Google üzerinden internet alan adları oluşturmak için kullanılabilecek başka bir hizmet de Google site aracıdır. Direkt olarak blog siteleri için kullanıldığını söylemek doğru olmaz bu platform, SEO açısından faydalı olduğu için kapağı özelleştirmek isteyen bloggerların ve geliştiricilerin de ilgisini çekebilir. Google sitelerinde oluşturulan arama sonucu kapsamlarının da son aylarda dikkatinizi çektiğini fark etmiş olabilirsiniz.
Ortalama
Son yıllarda Türkçe ile ilgili faaliyetlerini durdurmuş olsa da Medium’un blog platformunun en güçlü alternatiflerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Twitter’ın gücüyle ivme kazanan Medium, bugün çok değerli yazarlara ve sayfalara sahip. Bunun platformun prestijini arttırdığı ve okuyucuları o platformdaki blogları okumaya teşvik ettiği söylenebilir. Bugün sıfırdan blogger olmaya karar verdiyseniz önerebileceğimiz başlıca adreslerden biri Medium.
Weebly
Weebly, ülkemizde adını pek duymasak da dünyanın en popüler blog platformlarından biri. Daha az bilinen bir alternatif arayan okuyucularımız için Weebly’den bahsetmemek akıllıca olacaktır. Bu çok kullanıcı dostu platformda web sitenizi oluşturmak için herhangi bir yazılım ve programlama bilgisine sahip olmanıza gerek yok.
Leave a Reply